Technische en praktische informatie

Voor een vertelling is maar heel weinig nodig: een paar vierkante meter om te staan en genoeg plek voor het publiek. Een podium of theaterlicht kan mooi zijn, maar vertellen gaat prima zonder. En alleen bij een groot publiek (pakweg meer dan 80 mensen) is er geluidsversterking nodig. Ik breng dan zelf een draadloze headset mee met zender en ontvanger, die ik graag wil aansluiten op de aanwezige installatie. Technisch: ik kan een XLR of een dikke jackplug daarvoor gebruiken.

Voor mij is er dan geen bovengrens aan het aantal toehoorders. De vertelplek kan een klaslokaal zijn, een theaterzaal, een aula, een gymzaal, een yurt of wat dan ook. Het gaat zelfs in de buitenlucht.

Zet het publiek zo dicht mogelijk bij de verteller. Dat is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de ruimte, het beschikbare meubilair en de hoeveelheid publiek, maar dit is het prettigst:

– stoelen bij voorkeur in een heel flauwe u-vorm, zo min mogelijk rijen achter elkaar: liever wijd dan diep.

– liever geen luisteraars op tafels, bankjes of de grond, behalve als het om heel kleine kinderen gaat.

– liever geen stoelen aan tafels: zet de tafels even aan de kant.

– een vertelplek met een muur of gordijn erachter, in elk geval geen raam, vanwege mogelijk tegenlicht.

– een optreedruimte die tijdens de voorstelling niet nog voor iets anders gebruikt hoeft te worden (kantine, gang, kluisjesruimte)

Ik help met plezier even mee om ideale opstelling te maken. Daarom ben ik minstens een uur voor aanvang aanwezig. Heb je vragen? Of voldoet de beschikbare ruimte niet aan al mijn wensen? Neem even contact op! Voor een vertelling is altijd een weg te vinden.

Voor de meeste workshops is 15-25 een ideaal aantal deelnemers. Normaalgesproken hanteer ik een maximum van ongeveer 30 deelnemers. Sommige workshops zijn alleen geschikt voor een kleiner aantal deelnemers, anderen kan ik ook voor (veel) meer mensen verzorgen. Zie daarvoor de beschrijvingen van de verschillende workshops.

Voor een workshop heb ik een open ruimte nodig met verplaatsbare stoelen voor de deelnemers. Een klaslokaal waar ik de tafels aan de kant kan zetten is heel geschikt. Verder is het fijn om een schoolbord / whiteboard / smartboard / flip-over te kunnen gebruiken met bijbehorende stiften. Een beamer is meestal niet nodig.

Hoe gaat een optreden in zijn werk?

Ik meld me minstens een uur voor de voorstelling op het afgesproken adres. Het is fijn als er dan iemand is om me welkom te heten en met me mee te lopen naar de optreedplek. Indien nodig, sluit ik dan graag direct mijn geluidsapparatuur aan en testen we samen even het geluid. Eventueel passen we de optreedplek en de opstelling van het publiek nog aan. En we maken praktische afspraken: wil je de voorstelling graag inleiden? Moet ik rekening houden met bepaalde dingen? Vragen we het publiek even om de telefoons uit te zetten? Etc.

Een minuut of 10 voordat de voorstelling begint, wil ik graag even de concentratie oppakken, me kort voorbereiden, een stemwarming-up doen. Als er een ruimte is om me even terug te trekken, is dat fijn. Maar zo niet, dan is het voldoende als ik die laatste tien minuten niet meer gestoord hoef te worden voor iets anders.

Foto’s maken door één fotograaf is toegestaan. Voor film- en geluidsopnamen wil ik je vragen vooraf even met me te overleggen.