Undine – een Gotisch sprookje voor volwassenen

Het tragische liefdesverhaal van Undine en haar ridder Hutbrand speelt zich af tegen een decor van de knoestige bossen en statige kastelen aan de kronkelende Donau. Op een stormachtige nacht klopt de mysterieuze Undine aan bij het vissershuisje. Ze is nog jong en de visser ontfermt zich over haar. Een paar jaar later, als de regen opnieuw de dakpannen geselt, komt er een ridder, meer dood dan levend, bij het vissershuisje aan. Zullen Undine en de visser nog lang en gelukkig leven? Nou, nee…

Het verhaal werd geschreven door Friedrich Heinrich Karl Freiherr de la Motte-Fouqué aan het begin van de negentiende eeuw. Het was toen redelijk bekend, maar is tegenwoordig goeddeels vergeten. Ik heb het verhaal geschikt gemaakt voor een moderne lezer. Marie-Louise Hooymans maakte er prachtige lino’s bij ter illustratie.

Later in de negentiende eeuw maakte componist Carl Reinecke een sonate voor piano en fluit, gebaseerd op het verhaal. Met Mythisch met Muziek maakten we een opname van verhaal en muziek en brachten een cd uit.

Boek en cd zijn te koop bij mij. Het boek kost €15,-, de cd €12,50. Allebei tegelijk heb je ze voor €25,-. Overigens kun je muziek en verhaal ook beluisteren via de welbekende streamingdiensten, zoals hier op spotify en hier op youtube.